inspiratie

5 seconden besluit!

De wetenschappers hebben uitgerekend dat je 5 seconden de tijd hebt, de hele dag en avond door, om een besluit van idee tot actie te nemen.

 

Daarna komt je brein het overnemen, om het comfortabele leven dat je leidt alles over te laten nemen. Iedere keer weer heb je 5 rauwe seconden om van idee tot actie te komen.

 

Dat vraagt zelf-discipline. Niet alleen nu, maar ook straks, als alles tegen lijkt te zitten.

 

De 5 seconden regel zegt: geef jezelf 5 seconden de tijd om te besluiten de actie wel of niet te doen. In die tijd beslis je met je onderbuik, want dan heeft jouw brein/ratio nog geen bedenkingen kunnen verzinnen. Vervolgens kom je meteen van idee tot actie!

 

 

 

 

Mijn 5 seconden zet ik regelmatig in als ik inspiratie wil omzetten van idee naar actie.

 

Neem bijvoorbeeld het ontstaan van mijn 1e Energizer van hout. Op een ochtend word ik wakker uit een prachtige droom. Direct besluit ik om een gadget te maken van hout. In mijn droom heb ik al gezien hoe het hout eruit zou kunnen komen te zien. In mijn Houttuin ligt een schat aan houten stammen, planken en stokken.

 

Wat een avontuur om vanuit mijn onderbuikgevoel een stuk hout uit te kiezen. Ik zie een gedroogd stuk rozenhout en ga aan de slag. Het hout begint verdere vorm te krijgen. De vormen zitten er als het ware al in, ik hoef ze alleen maar met gevoel te volgen en bewerken. Net als in mijn droom!

 

Dan schiet ik uit met de beitel, maar wat een geluk, de beitel schampt heel licht tegen mijn huid. Met een oppervlakkig snijwondje tot gevolg. Ik veeg mijn huid weer schoon en ga nog meer gefocust weer verder aan mijn houten gadget.

 

Vervolgens schuur ik wat grove delen fijn en andere grovere delen laat ik juist voor wat ze zijn. Hier en daar wrijf ik het hout in met bijen-was. Die geur die dan van het hout komt is hemels. Wat een hartverwarmend proces. Ik doop het stuk hout tot ‘Energizer, is energie-gever’. Het resultaat kun je zien op de foto hierboven.

 

Dat is de magische kracht van moeder natuur. Ik hoef alleen de vorm te volgen met mijn gereedschappen. Ik gebruik een vijl, een guts, een beitel en een houten hamer.

 

Als de Energizer dan af is, geeft het mij een boost als ik de vormen voel en volg met mijn hand en vingers. Het hout voelt soms glad en dan weer ruw. Mijn voornaam is René dus mijn Energizers noem ik Renergizers.

 

vormenkracht

Geef een reactie