Autobiografie en reviews

Het boek Bipolair, mijn geheim over leven! is voor ‚ā¨23 (inclusief verzendkosten) te koop in alle boekwinkels van Nederland!

 

BONUS!

Als je het boek via Whatsapp 06-37485941 besteld voor ‚ā¨23 ( inclusief verzendkosten), en afrekend via een Tikkie, kan je de schrijver een verzoek doen om jouw exemplaar van een persoonlijke signering te laten voorzien.¬†

 

 

René Booms heeft af en toe last van een bipolaire stoornis (een onbalans in zijn zouthuishouding). Hij heeft 35 jaar ervaring met persoonlijke ontwikkeling en mindset en wordt ook wel Mood Swing Expert genoemd, een expert op het gebied van stemmingswisselingen.

 

 

Samen met zijn vrouw als betrokkene willen ze als gewone mensen meer naar buiten treden. Daardoor hopen zij een gezicht te zijn voor medemensen die ook de last ervaren van een bipolaire stoornis. Uit ervaring kunnen zij zeggen dat dat overleven geblazen is. Je vindt in dit boek praktische handvatten en tips.

 

 

Daarom is dit boek ook uitermate geschikt voor behandelaren therapeuten en trainers. Het geeft inzichten vanuit (praktijk)ervaring.

 

 

Onderwerpen als extreme stemmingswisselingen en stigmatisering staan tegenover stabiliteit en openheid. Om hun missie kracht bij te zetten organiseren zij lezingen over de bipolaire stoornis. José interviewt René en omgekeerd. Er zal veel ruimte zijn om vragen te stellen.

 

 

Functioneel spiritueel

 • Carry Leegwater
 • Alkmaar

Ik heb bij Ren√© afgeleerd om te vragen; ‘Hoe gaat het met je? Die vraag is niet specifiek genoeg. Tijdens ons eerste gesprek blijkt dat we een interesse in mensen delen, beiden functioneel spiritueel zijn en vooral graag associ√ęren. Wij zijn in staat om vijf kwartier in een uur te praten.

Echter, terwijl ik na het gesprek weer landde en doorging met mijn werk, bleken onze gesprekken voor René nog lange tijd door te werken. Pas dan waren alle prikkels verwerkt.

Tijdens de vervolggesprekken spraken we dus af om op niet meer dan √©√©n onderwerp per gesprek te associ√ęren.

We zijn dus nog lang niet uitgepraat.

Met veel bewondering heb ik getuige mogen zijn van het proces waarin René, met de mensen om hem heen, een levenswijze heeft gevonden en toegepast waarin hij optimaal functioneert, of misschien anders gezegd; gedijt.

Mij bewust van mijn gedeeltelijke onwetendheid neem ik aan dat er bij sommige mensen door het lezen van dit boek veel begrip en herkenning zal ontstaan en dat het voor sommigen ook pijnlijk zal zijn om te lezen waar hun geliefde doorheen moet gaan en gaat.

Dit sluit meteen aan op de wens waarmee ik wil afsluiten; ik wens de lezer veel begrip, zowel in ontvangen als in geven.

 

Fietsen met je ogen dicht

 • Maaike
 • Amsterdam

Een ongekend en buitengewoon avontuur. Sturen zonder blik op de weg. Indrukwekkend. De schrijver voelt, durft, gaat het aan en tekent op.
Up en down. Het zal maar zo bijzonder in je zijn. Het leven grijpt ‘m, de held put kracht en beweegt mee. Als de slinger van Foucault -links-rechts, links-rechts. Sterren schijnen niet, wel een innerlijke kompas. De liefde, de openheid, de over en weer verwonderlijke betekenis van ont-moeten met ‘het andere’, de ander.
‘Bipolair’ spreekt voor ‘t echie, voor wie het weten wil van binnenuit.

 

Wat een lef van René om zijn verhaal te delen met anderen

 • Diane Zuiderwijk
 • Horst

Gelukkig is het herfst . Tijd om lekker in een boek te duiken. Niet zomaar een boek. Het boek Bipolair ( mijn geheim over leven ) van René Booms. René is hier, via instagram een vriend geworden. Kan dat dan? Ja, tuurlijk, Het is zo bijzonder dat ik hem nu beter leer kennen door zijn levensverhaal te lezen. Zijn thuisreis naar zichzelf. Jezelf accepteren kan een hele klus zijn. Het betekent ook dat je de moed hebt gehad om al je angsten en weerstand te overwinnen, tussen alle hobbels en valkuilen van het leven door. Ik heb het boek nog niet helemaal uit. maar wat een lef van René om zijn verhaal te delen met anderen. Psychische aandoeningen zijn net zo INGRIJPEND als iemand met diabetes of een andere lichamelijke aandoening, maar er is nog zoveel onwetendheid. Dat zou anno 2019 niet meer nodig moeten zijn. Over het menselijk brein is zoveel kennis vandaag de dag. Maar wat veel belangrijker is; zie de persoon achter de aandoening. Je kunt een aandoening hebben, je bent de aandoening niet!

 

Het echte leven!

 • Marcel Draijer
 • Haarlem

Een prachtig mooi, moedig en stoer boek.
Een ontroerend relaas over een vol leven!
Een aanrader voor iedereen, die ook maar enigszins denkt, iets van het leven te vrezen te hebben!

 

Openheid en zelfreflectie

 • Joke Beers
 • Heerhugowaard

Ik heb ontzettend veel bewondering voor je openheid en je zelfreflectie in je boek. Je laat eigenlijk ‘zomaar’ iedereen in jouw innerlijk kijken‚Ķje stelt jezelf zo kwetsbaar op. Je hebt een prettige , vertellende schrijfstijl, wat heel fijn leest. Eigenlijk hoorde ik je gewoon praten, terwijl ik las‚Ķ

Je hebt een heel heftig verhaal verteld, en ik denk dat het voor mensen met een bipolaire stoornis heel herkenbaar zal en kan zijn. Maar ook voor mensen die er wat meer van zouden willen weten, kan het verhelderend werken. Juist omdat het geen medisch boek is, die zijn er al genoeg denk ik over dit onderwerp. Maar juist, hoe het is om er mee te moeten leven, zonder begeleiding! Dat je bijna 50 jaar ‘zoekende’ bent geweest, en het allemaal maar bij je zelf zocht.

Wat misschien wel ‘positief’ aan jouw ‘stoornis’ is geweest , denk ik , dat je hierdoor een heel kleurrijk en boeiend leven hebt gehad, al zie je dat zelf misschien niet zo. Ik denk maar aan Frankrijk, en aan het verhaal met Maan. Dat had je allemaal misschien nooit gedaan als je niet bipolair was, al ging dit allemaal wel ten kostte van jouw welzijn, zowel lichamelijk en geestelijk‚Ķje hebt die ervaringen allemaal wel gehad! Zeker ook met zoveel banen‚Ķ.

Ik vind het ontroerend, dat jij je juist als man, ( want die moeten toch stoer zijn, ook alweer zoiets..) jezelf zo laat zien, om anderen te helpen en om begrip te kweken. En ik denk dat het voor jou ook heel fijn was, om het allemaal eens op een rijtje te zetten…..

 

Review XL

Jouw boek heeft vriendschapsgevoelens bij me losgemaakt

 • Hein Drost
 • Bergen (N-Holland)

Jouw boek had ik in de eerste dagen na de Human Library Alkmaar,  al volledig verslonden.

Ik heb genoten van jouw boek!

Je bent z√≥ open en eerlijk en helder…

Tjonge, wat heb jij in je leven al een hoop ellende meegemaakt.

En wat heb jij telkens gestreden om er weer bovenop te komen!

Ik meen na het lezen van jouw boek de ups en downs van bipolaire mensen nu een beetje te begrijpen; al kan ik ze nog niet meevoelen.

Toen ik jouw boek las, reeds in het begin, toen had ik een voor mij vreemde gewaarwording:

Het voelde aan alsof het nu niet logisch was dat je niet onder handbereik was.

Het lezen van jouw boek had vriendschapsgevoelens bij me losgemaakt. Dat gaat bij mij nooit zo snel.

Ik zou eigenlijk gewoon op de fiets hebben moeten kunnen springen voor even een babbeltje met je.

Niets moeilijks, gewoon koffie of thee. Niet persé een diep gesprek. Geen reddingspoging …

Verderop bij het lezen bespeurde ik dat er soms binnen één alinea toch grote verschillen zaten tussen de stemming in het begin van de alinea en het einde.

Nee, niet¬†‚Äėgrote‚Äô, wel heel subtiele verschillen. In je stemming tijdens het schrijven.

Alsof kleine¬†‚Äėbipolariteitjes‚Äô zich stiekem in jouw tekst genesteld hebben. Dat je aan het schrijven was en daarbij de voorzichtig opgaande lijn van jouw leven volgde.

Als je de alinea’s op de juist volgorde legt, ontstaat in grote lijnen een consistent verhaal.

Maar als je inzoomt op een enkele alinea, zie je (beter: voel je) dat er in die kleine stukjes tekst woorden en beelden zitten uit beide polen.

Het is niet erg, het stoort niet.

Het hoort zelf bij een boek over het leven van een bipolaire mens. Het maakt het boek authentiek.

Er bestaat waarschijnlijk¬†geen betere methode om de lezer te laten ‚Äėmeegenieten‚Äô van de spanning¬†die nog in jou en in het boek zit.

Enerzijds is er de schrijver die denkt en voelt dat het n√ļ beter met hem gaat (en dat is terecht, kijk maar eens waar hij vandaan komt); en die dat trots in de grote lijnen¬†van het boek laat zien.

Anderzijds is er jouw lijf en jouw brein die er nog niet helemaal van overtuigd zijn dat het nu of uiteindelijk helemaal goed komt en die kleine steekjes onderwater geeft: denk maar niet dat het helemaal is opgelost, werk met jouw nieuwe talenten maar wees waakzaam want wij zijn er ook nog.

Als je verslapt, grijpen we je, tenminste dat zullen we proberen. We zijn benieuwd wie dat gaat winnen.

Wat een boek allemaal niet kan …