De kracht van efficiënt nietsdoen

GENIET VAN JE KLEINE RITUELEN

Wat gebeurt er in mijn brein als ik rust? Als ik niet druk met iets bezig ben, maar kalmpjes naar een punt in de verte staar en mijn gedachten de vrije loop laat of dat kopje koffie drink in het atelier van een vriend. Lummelen dus!

 

Op dat moment gaat mijn Default-mode Network aan, zeg maar de basisstaat van mijn hersenen. De wetenschappers komen er steeds meer achter hoe belangrijk het netwerk is.

 

Het netwerk hangt samen met creativiteit, het zorgt voor het opborrelen van ingevingen en ideeën. Het is ook een beetje een navelstaarderig netwerk, het laat mij stilstaan bij mezelf, bij mijn ‘ik’. Wat vinden anderen van mij, voldoe ik aan de normen?

 

Als ik mijn brein tot rust wil brengen ga ik wandelen in de buitenlucht. Daar waar nog veel natuur is. Ik wandel iedere dag. Het hoeft niet lang te zijn, tussen de 30 en 60 minuten even heerlijk ontspannen door inspannen. De ingevingen die kunnen ontstaan voelen als magie.

 

Tijdens zo’n moment is ook het logo van krachtdoorkwetsbaarheid.nl ontstaan. In onze mooie wereld is de gloeilamp passé. Onze gloeilamp is juist geboren. Een gloeilamp zonder fitting, is een gloeilamp zonder energie. Tóch brand onze gloeilamp en brengt ons ideeën!

Lees verder

 

Nog een laatste voorbeeld dan; de verademing van het bezig zijn met hout en de bewerking ervan in de Houttuin op het erf van de Artfarm in Heerhugowaard. Zonder tijdsdruk en heerlijk onbevangen leef ik mij uit. ‘Spelen’ zonder schroom, voor mij nodig als zuurstof.

 

Ik kijk ook toe, wacht af, haal diep adem, lach, huil, rust uit, slaap lekker bij, zoek afleiding of ga gewoon een beetje dagdromen. Geef mezelf de tijd. Dat vraagt geduld, maar dit geduld zal meer dan eens beloond worden. Iets de tijd geven, vraagt geduld. Ik leer al doende ervaren wat loslaten echt betekent.

Bron; Sir Edmund ‘Waarom lummelen van levensbelang is’ Wilma de Rek Volkskrant februari 2019