Luisteren met Talking Sticks

Deze webshop is ontstaan vanuit de ineens intens veranderende wereld om ons heen. Met name de corona-tijd heeft zijn steen bijgedragen aan deze extreme veranderingen.

 

De woorden die ik in 30 alinea’s voor jou heb geschreven zijn inleidend en in samenhang met de uiteindelijke fotoos van de talking sticks. Het vraagt geduld, maar je wordt beloond met diepgaande content. Leestijd ongeveer 5 minuten.

 

De aanpassingen hebben een enorme impact op ons sociaal- maatschappelijke, economisch en politieke leven. En wat een leed, niet alleen voor de mensen die ziek geworden zijn door het virus, maar vooral ook voor al die patiënten die zijn overleden en het intense verdriet van hun naasten.

 

Ook bij dierbaren van mij,  is er veel leed geweest. Er is een beroep gedaan op mijn flexibiliteit, en bij mij vooral op het gebied van mindset.

 

Het belangrijkste inzicht dat ik cadeau krijg, is dat ik het kleine in mijn leven meer en meer waardeer. Minder is voor mij het nieuwe meer. Ik geniet van mijn gezond zijn, en hoe een onbekende naar me glimlacht.

 

Los van het agressieve virus, ben ik een rustig-aan-tempo/ slowmotion leven al gewend sinds ik af en toe last blijk te hebben van een bipolaire stoornis. Door regelmatig door de dag heen een powernap te nemen, functioneer ik beter dan ooit.

 

Ik heb een zoutziekte en maak het zout lithium niet aan, waardoor ik in onbalans kan raken, als ik niet goed afgesteld sta met mijn zout-gebrek. Dan liggen stemmings-wisselingen op de loer.

 

Net als bij iemand met suiker-ziekte de insuline goed afgesteld moet zijn, omdat er anders  bijvoorbeeld verward gedrag kan ontstaan.

 

Mijn herstel is zo enorm goed verlopen in de afgelopen 10 jaar. Wat een uitdagingen, wat een avontuur.

 

Samen met het weer optimaal kunnen gebruiken van mijn creatieve talenten, voel ik een intense dankbaarheid dat ik überhaupt nog leef.

 

We worden overigens op wereldniveau nu allemaal uitgedaagd in slowmotion te leven.

 

Nu hoef ik niet meer uit te leggen, waarom ik ervaar dat mijn leven in slowmotion voor mij vele mate meer kwaliteit van leven oplevert, ten opzichten van de ratrace, waar we met zijn allen in terecht waren gekomen.

 

Er is nu zoveel meer herkenning, dat deze confronterende tijd ook een tijd is voor nieuwe kansen, met nieuwe inzichten en uitdagingen…

 

…VANDAAR MIJN SOCIALE INITIATIEF

‘HOUT MOED’

een veilige cirkel van communiceren met meerdere mensen tegelijk

 

 

De anderhalve-meter-afstand-wereld is voor mij niet het nieuwe normaal. Ik hou niet van het woord normaal, het valt nauwelijks te definiëren. Wat is nou normaal/abnormaal?

 

Ik spreek liever van anders , en de behoefte om live bij te praten, na deze gigantisch gecompliceerde tijd, zal groter zijn dan ooit, vandaar mijn pro-actieve initiatief.

 

De Talking Sticks, ook wel praat stokken genoemd,  zijn door mij stuk voor stuk met de hand bewerkt. Ik gebruik voornamelijk essen, moerascypresse, wilgen en eikenhout. Jouw Talking Stick is dus puur natuur en uniek.

 

Op de een of andere manier is écht luisteren naar elkaar moeilijk. We houden van discussiëren, geven graag onze mening en zijn die vaak al aan het vormen, terwijl de ander nog aan het woord is. We denken immers een stuk sneller dan we praten. Bovendien weet die grote ratelaar niet van ophouden.

 

De Talking Stick wordt dus ook wel Praatstok genoemd en herinnert ons eraan om de mening van ieder levend wezen te respecteren. Als we naar de wijsheid en lessen van anderen luisteren, kunnen we elkaar beter begrijpen en op een respectvolle manier met anderen omgaan.

 

Ronald Osephius

 

Een groot deel van mijn familie leeft in America-New Mexico-Albuquerque. Tijdens mijn reizen daar, heb ik het geluk gehad om naar een indianenstam in één van de reservaten te mogen en daar de locals te ontmoeten.

 

Het intens trieste is dat er zoveel indianen zijn gedood en verdreven naar deze reservaten, dat ik plaatsvervangende schaamte voel, over de manier waarop Amerikanen zich het Indianenland eigen hebben gemaakt. Ik ontmoet verschillende mensen indianen die drugsverslaafd zijn, en die alcoholist geworden zijn.

 

In het dorp op een hoge rotsvlakte ontmoet ik gelukkig ook nog heel authentiek levende indianen. Ze vertellen de mooiste verhalen, en zij hebben de Talking-Sticks in de begintijd van America gebruikt, om met de hoge legerofficieren in gesprek te kunnen komen door de Talking Stick in te zetten. Degene met de stok kon zo zijn hele verhaal vertellen en gaf de stok dan aan een ander.

 

Het heeft uiteindelijk niet mogen baten, America was een feit. Nu mogen wij de Praatstok weer inzetten om te leren luisteren naar elkaar. De stok ligt in het midden en degene die hem pakt mag zijn hele verhaal vertellen. Vervolgens legt hij de stok weer in het midden, en wie zich geroepen voelt pakt dan de stok, enzovoort.

 

Soms brengt die snelheid ons tot prachtige ideeën en plannen, maar we kunnen er ook te kort door de bocht door gaan en informatie door missen. Ideeën kunnen verloren gaan of we krijgen zoveel ideeën dat we nooit overgaan tot de uitvoer ervan.

 

Ik ontdek de Talking Stick, ongeveer 10 jaar geleden, tijdens een ademtraining. Het blijkt voor mij de meest krachtige communicatie mogelijkheid die ik ooit heb gevonden, te worden!

 

Een beleving; een groep bestaat uit bijvoorbeeld 5 deelnemers. Je zit in een kring en in het midden ligt een praatstok. Als je wat wil zeggen dan mag je de stok pakken.

 

Alleen degene die de praatstok in zijn handen houdt, mag vertellen, de anderen luisteren alleen maar, net zolang totdat de verteller klaar is.

 

Dus geen interruptie met meningen of (andere) ideeën. Nee, alleen maar luisteren. En pas als de verteller helemaal klaar is met spreken, legt hij of zij de stok neer en mag een ander de stok oppakken en gaan vertellen wat hij/zij wil, denkt, vindt, overweegt, heeft meegemaakt. Magisch!

 

Investeer nu in jezelf en gun jezelf alvast een Talking Stick, ga voor kwaliteit van luisteren, je mogen uitdrukken en samen zijn inéén, met anderhalve meter tussen jou en je medemens, uiteraard.

 

De investering is €50 (ipv. €150) per stick, dit is inclusief verzendkosten.

 

Vermeldt het TS-cijfer bij je bestelling of app het naar 06 – 37 48 59 41. Uiteraard kan ik op jouw verzoek ook een Tikkie sturen, dat werkt het snelste!

Of betaal via PayPal en geef daarbij het cijfer dat bij jouw Talking Stick staat, door.

[simple-payment id=”6446″]