inspiratiepassie

Hoezo kwetsbaar?

De moed om anderen te inspireren met jouw creativiteit. De moed om je open te stellen en daardoor diep contact te maken met anderen.

 

Door bijvoorbeeld jouw unieke levensverhaal te vinden en te delen in een huiskamer als podium.

 

cropped-wp-1584642890762478837434883257023.jpg

 

DAAROM ZIJN WIJ ALTIJD OP ZOEK NAAR HUISKAMERS

 

Of je nou in een appartement, woonboot, rijtjeshuis, loft of villa woont, ook jouw huis kan een tijdelijk podium worden om jouw verhaal met als thema Kracht door Kwetsbaarheid, voor te dragen

 

Jij kiest welke 6-8 belangstellende vervolgens op een laagdrempelige manier naar jouw voordracht mogen komen luisteren en kijken

 

ANGST OM TE SPREKEN?

HERKEN JE DIT?

 

►  je beheerst jouw ademhaling niet (hyperventilatie)

 

 ► je bent een perfectionist en

 

 ► hebt last van faalangst

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

al starende inspiratie opdoen!

 

Jezelf kwetsbaar opstellen betekent dat je een stukje van jouw kern laat zien, van wie jij echt bent. Dat is mooi, maar brengt ook een risico met zich mee.

 

Want: wat als dat kwetsbare stukje van jou wordt afgekeurd? Dan liggen schaamte, verstoting en een gevoel van minderwaardigheid op de loer.

 

Maar tegelijkertijd is kwetsbaarheid ook de bron van plezier, creativiteit, saamhorigheid en liefde.

 

Want kwetsbaarheid brengt herkenning, geeft anderen de mogelijkheid zich ook open op te stellen en geeft jouw de mogelijkheid anderen te inspireren met jouw creativiteit en unieke kijk op de wereld.

 

Mijn ervaring is dat de voordelen van kwetsbaarheid veel belangrijker zijn dan de eventuele risico’s. Want als jij het risico niet neemt, dan leef je niet echt. Dan verstop je jezelf en beleef  je nooit het plezier dat komt van pure kwetsbaarheid.

 

Kwetsbaarheid is niet meer iets om te vermijden, maar juist iets om na te jagen. Kwetsbaarheid kan jouw leven verrijken en staat voor een krachtig NU.

 

Schaamte

Veel te lang heb jij geluisterd naar die innerlijke criticus die jou vertelde dat je jezelf moest schamen, nadat je jezelf kwetsbaar had opgesteld.

 

Die schaamte is namelijk de grootste blokkade als het gaat om verbindingen aangaan. Schaamte zorgt ervoor dat je dingen niet zegt, niet deelt en zelfs niet durft te voelen. Het zorgt ervoor dat je jezelf niet helemaal kunt blootgeven.

 

Wat is kwetsbaarheid?

 

Misschien denk jij ook wel dat je kwetsbaar bent, maar ben je dat juist helemaal niet. Zonder gene al jouw problemen op tafel gooien lijkt kwetsbaar, maar is vaak juist een afleiding van jouw kern.

 

Het is praten óver kwetsbaarheid, in plaats van echt kwetsbaar zijn.

 

Vertellen hoe verdrietig je was als het alweer over is, lijkt kwetsbaar tot op zekere hoogte, maar échte kwetsbaarheid is middenin dat verdriet naar een ander toegaan. En dat is niet eenvoudig.

 

Hard werken

 

Kwetsbaarheid is ook niet makkelijk. Het is simpel om bovenstaande boodschap te horen en aan te nemen, zónder het echt na te leven.

 

In theorie ben jij het volkomen met de boodschap eens, maar kwetsbaar zijn in de praktijk is vaak een stuk lastiger. Zeker als jij jezelf jarenlang hebt aangeleerd alles behalve kwetsbaar te zijn.

 

Kwetsbaarheid is hard werken.

 

Het is elke dag jezelf ‘motiveren’ om die toenadering te zoeken. Elke dag kiezen om niet alleen jouw mooie, maar ook je lelijke kanten te tonen. Elke dag te accepteren dat je imperfect bent en ook fouten mag maken.

 

Risico’s

 

Je kwetsbaar opstellen is ook: risico’s nemen. Het is ‘ik hou van je’ zeggen zonder dat je weet of er een antwoord terug komt.

 

Het is jouw excuses aanbieden, zonder te weten of de ander het zal accepteren. Het is eerlijk toegeven dat je een grote fout hebt gemaakt op je werk, ook al weet je niet hoe je baas zal reageren.

 

Kleine stappen

Jezelf kwetsbaar opstellen betekent onder meer dat je deelt wat jij denkt, voelt en wilt. Maar je hoeft echt niet meteen alles te delen. Deel gewoon wat je op het hart ligt, dat waar je woorden aan wilt geven of wat je wilt uiten in creatie. Neem kleine stappen.

 

Deel bijvoorbeeld een foto van jezelf waar je kwetsbaar bent op Instagram, in plaats van een foto van je ontbijt. Vertel erbij hoe kwetsbaar het voor jou is om een foto van jezelf delen.

 

Vertel wat je voelt, hoe je daarmee omgaat en waarom je besloot die foto toch te plaatsen. Of schrijf een brief aan jezelf waarin je vertelt dat je graag meer open wilt zijn dit jaar en je daar stappen voor gaat nemen. Jezelf openen hoeft niet snel, doe er zo lang over als voor jou goed voelt.

 

Draag jouw unieke verhaal voor

 

Mensen vinden het fijn om herkenning te vinden in het verhaal van anderen. Het geeft ons het gevoel dat we begrepen worden en we voelen ons verbonden. Want die persoon is kennelijk ook een beetje zoals jij. Herkenning vinden in het verhaal van een ander stelt je gerust en biedt je een nieuw perspectief op jouw situatie.

 

HANGBRUG HOMEPAGE

 

Als jij je verhaal, droom, of passies niet met anderen deelt omdat je dat eng vindt. Omdat je bang bent dat je niet goed, leuk of interessant genoeg bent, dan ontneem je anderen de kans jouw gedachten, mislukkingen en ambities te horen. Om daar troost in te vinden en inspiratie uit te halen.

 

Als je jouw verhaal durft te vertellen omdat je weet dat er iemand troost in vindt, al is het maar één persoon, dan stel je jezelf kwetsbaar op. Verbind jij jezelf echt met iemand, dan zul je ook saamhorigheid en liefde ervaren.

 

En zie daar, als jij jouw verhaal durft te vertellen doet zich, als jij dat wil natuurlijk, uiteindelijk de mogelijkheid voor om je vrienden, familie, collega’s en andere bekenden uit te nodigen in een huiskamer.

 

Dat mag in jouw eigen huiskamer, maar uiteraard ook in de ruimte van iemand anders. De ervaringen die je met jouw lezing gaat opdoen, zouden weleens levens-veranderend kunnen zijn.

 

Schrijven, vertellen, en ook improviseren, is te leren door te repeteren. Er gaan vele repetities vooraf aan het gevoel dat je woont in je verhaal.

 

Wie zijn verhaal voldoende heeft gerepeteerd verdwaalt niet als hij op het podium staat. Je kunt je verhaal repeteren door het in te spreken op de dictafoon en daarna keer op keer af te luisteren.

 

Repeteren kan dan tijdens de afwas of het ramen zemen en zelfs tijdens een wandeling. Repeteer net zo lang tot je de voorstelling kunt dromen.

 

Dan ben je in staat om, als je even een zijsprongetje wil maken, de draad van het verhaal weer op te pakken.

 

Wil jij ook jouw unieke verhaal voordragen aan een klein publiek?

DOE MEE! HOE DAN?DOE DAN

► door te gaan luisteren en kijken bij andere huiskamerlezingen

 

► in kleine stappen leren hoe jij jouw schaamte overwint

 

► door in het diepe te springen en je eerste lezing vol vertrouwen te gaan voordragen. Zo leer je authentiek te zijn en ervaar je op een natuurlijke en persoonlijke manier wat je nog bij wil leren.

 

De andere deelnemers kunnen jou, als je dat wil, praktisch reflecteren, zodat het steeds plezieriger wordt om je verhaal voor te dragen

 

Voor meer informatie, bel gerust 06 – 37 48 59 41

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wil laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je de onafhankelijkheid van Kracht door Kwetsbaarheid in stand te houden.

Mijn gekozen donatie € -

Geef een reactie