inspiratieleerzaam

Wat is eenzaamheid?

EENZAAMHEID

Alles wat ik in dit artikel met je deel, is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen.

 

Voor mij betekent Ă©Ă©nzaamheid, je niet verbonden voelen. Ik ervaar een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of ik heb minder contact met andere mensen dan ik zou willen. Eenzaamheid gaat bij mij gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten.

 

Eenzaamheid bewust voelen door het gemis van een hechte emotionele band met een ander, betekent voor mij Ă©Ă©n van de manieren/gereedschappen om mezelf mentaal te ervaren en weer tijd te nemen om mijzelf persoonlijk te ontwikkelen.

 

Je zou kunnen zeggen dat eenzaamheid vergeleken kan worden met een spiegel. Een spiegel waar ik niet kijk naar mijn spiegeling, maar naar mijn ziel. Wat bij mij vaak als eerste gebeurt als ik in eenzaamheid naar mijn spiegeling kijk? Ik moet huilen.

 

Ik kijk naar mijn tranen en zie mijn binnenste tevoorschijn komen. Dat is voor mij ook het moment om mijn gezicht weer af te wenden, omdat de herkenning van wat ik doe en hoe ik mijn leven leef vanuit kwetsbaarheid, weer voelbaar is.

 

Toch kan dit kort beschreven proces nog heel wat tijd in beslag nemen. Niet alleen dat ik me bewust word dat ik eenzaam ben, maar ook dat ik aan mijn levenswerk nog heel wat te sleutelen heb. Dat proces gaat gepaard met periodes van onzekerheid en aan lummelen.

 

Ik kan mezelf pas persoonlijk ontwikkelen als ik mijn eenzaamheid durf te delen met een ander die mij dierbaar is. Eenzaamheid onder ogen komen werkt bij mij zo krachtig. Dan pas ervaar ik kracht door kwetsbaarheid en is eenzaamheid een wonderbaarlijk mooi gereedschap om verder aan mijn missie te mogen werken.

 

Mijn missie met Kracht door Kwetsbaarheid is het bevorderen van;

  1. Verbeeldingskracht
  2. Inlevend vermogen
  3. Creativiteit

 

Persoonlijke ervaring

 

EENZAAMHEID 2 

 

Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring. De een heeft meer betekenisvolle relaties of een groter sociaal netwerk nodig dan de ander.

 

Anderen kunnen moeilijk van buitenaf zien of je je eenzaam voelt. Zij zien lang niet altijd dat je ontevreden bent over je contact met je partner, vrienden, familie of andere mensen. Dat je het moeilijk vindt om relaties te verbeteren. Of zelfs de moed hebt opgegeven. Dit maakt eenzaamheid zo moeilijk in te schatten. Het is iets wat je alleen zelf kunt voelen.

 

Niet hetzelfde als alleen zijn

 

Eenzaamheid is niet hetzelfde als alleen zijn – het kan wel samenvallen. Wanneer iemand geen of nauwelijks sociale contacten heeft, spreken we van sociaal isolement.

 

Sociaal fundament

 

Sociale relaties met andere mensen zoals familieleden, vrienden en kennissen zijn belangrijke ‘hulpbronnen’ in het dagelijks leven. Ze vormen het ‘sociale fundament’ van elk mens en dragen bij aan het gevoel van een zinvol leven.

 

Taboe

 

Er rust nog steeds een taboe op eenzaamheid. Alsof het een schande is dat het jou overkomt. Terwijl het iedereen kan overkomen. Daar hoef je je niet voor te schamen. Maar eenzaamheid kan problematisch worden. Dan is het belangrijk er iets aan te doen.

 

Eenzaamheid is van alle leeftijden

 

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Eenzaamheid is van alle leeftijden en komt voor onder alle lagen van de bevolking. Al loopt de Ă©Ă©n meer risico op eenzaamheid dan de ander, iedereen kan op enig moment in zijn leven met eenzaamheid geconfronteerd worden.

 

Gevolgen eenzaamheid

 

De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, kan eenzaamheid leiden tot gezondheidsrisico’s, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet.

 

Zelf mee aan de slag gaan

 

Het is belangrijk om er zelf mee aan de slag te gaan. Hulp van de omgeving kan helpen, maar uiteindelijk moet je zelf ook de eenzaamheid doorbreken.

 

Verhalen delen in een huiskamer als podium

 

cropped-wp-15834316678444994953875580184980.jpg

 

Je kunt jouw eenzaamheid doorbreken door jouw unieke verhaal te vinden en te delen met anderen. Je tekent  jouw levenservaringen op en maakt je het ontstane verhaal eigen. Deze ongedwongen manier van ervaringsverwerking werkt bij mij verslavend.

 

Ikzelf merk keer op keer hoeveel plezier ik ervaar, juist bij zware onderwerpen als de last die ik af en toe ervaar van mijn bipolaire stoornis. Bovendien ontstaat er bij de toehoorders regelmatig een gevoel van herkenning en-of hoop.

 

Niet opnieuw het wiel hoeven uitvinden

 

Prettige bijkomstigheid van herkenning en hoop is dat jij niet opnieuw het wiel hoeft uit te vinden om te kunnen leven in plaats van overleven. Mijn levenslange zoektocht naar bewust leven in plaats van overleven, komt tot overgave en bevrijding op het moment dat ik samen met mijn vrouw lezingen ben gaan geven.

 

En vanuit die lezingen is de kleinschalige sociale onderneming Kracht door Kwetsbaarheid ontstaan. Jouw unieke levensverhaal en een huiskamer als podium. Zichtbaar worden door het vertellen van jouw levenservaringen aan anderen.

 

20190512_124932.jpg

José en René Booms-Derogee

 

Dank voor de inspirerende woorden van eenzaam.nl

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wil laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je de onafhankelijkheid van Kracht door Kwetsbaarheid in stand te houden.

Mijn gekozen donatie € -

Geef een reactie